Het goede doel

Dit jaar gaat de opbrengst van Happietaria Wageningen naar een project van International Justice Mission (IJM). IJM is de grootste internationale ontwikkelingsorganisatie op haar gebied en heeft als doel om slavernij volledig uit te bannen. Kerntaken van IJM zijn het bevrijden van slaven en het rechtvaardigen van rechtssystemen wereldwijd.

Het project van dit jaar draait om het bevrijden van kindslaven uit de visindustrie in Ghana. Booteigenaren ronselen de kinderen bij arme families door hen te beloven dat de kinderen naar school kunnen in de grote stad. In plaats daarvan worden ze gedwongen om mee te werken in de visindustrie bij het Volta meer. Daar moeten zij uren waterhozen, netten gooien en de visnetten onder water uit de knoop halen. Het werk is levensgevaarlijk maar de kinderen krijgen geen medische zorg. De mensenhandelaren gebruiken vaak geweld en zetten de kinderen onder druk.

Deze kindslaven in Ghana kunnen niet langer dromen van school en een beter leven. IJM bevrijdt deze kinderen en heeft ze hun dromen terug.

IJM pakt slavernij op verschillende niveaus aan. Ze bevrijden samen met de autoriteiten kinderen uit de slavernij. Ze helpen deze kinderen herstellen door met de slachtoffers na-zorgtrajecten in te gaan. Ook probeert IJM het rechtssysteem te hervormen door trainingen te geven aan politie, rechters, kerkleden en andere leiders om slavernij te bestrijden. Hierdoor worden daders ook daadwerkelijk berecht.  De organisatie zal zo lang als nodig is in Ghana betrokken blijven, maar streeft ernaar het rechtssysteem in Ghana functionerend te krijgen.

Samen kunnen wij het rechtssysteem in Ghana hervormen en IJM’s missie realiseren en moderne slavernij te doen stoppen!  

Ontmoet Kofi

Kofi was acht toen hij van zijn familie werd weggenomen onder valse belofte dat hij naar school zou gaan. Hij herinnert zich nog de eerste dag op het meer toen de booteigenaar hem zei in het water te springen om een visnet los te maken. “Ik zei dat ik het niet kon, omdat ik niet kan zwemmen,” herinnert Kofi zich. “De man dwong mij om het toch te doen.” Kofi werd al twee jaar uitgebuit, toen IJM en hun partners hem vonden tijdens een reddingsoperatie in 2015. Nu is hij veilig bij één van onze nazorg-partners. Daar gaat hij vol toewijding naar school, zodat hij zijn dromen kan realiseren: “Ik wil een goede voetballer worden als ik ouder ben. Ik wil voor Ghana spelen.”